schilderijen

schilderijen

Schilderijen maken met acryl en soms met olieverf is een boeiende bezigheid. In mijn schilderijen zitten vaak gebeurtenissen verwerkt, zoals in de volgende foto’s van mijn werk is te zien.

Schilderijen NIEUWE OOGST

wild projects - schilderijen
het apple-meisje (in uitvoering)
schilderijen
versies van het apple meisje
Op de ezel

Schilderijen moeten een tijd ‘rijpen’, soms een paar maanden maar ook wel een paar jaar, voordat de inspiratie terug is om door te gaan. Zo ook met het schilderij ‘After the Big Splash’  dat is gebaseerd op het bekende schilderij ‘The Big Splash’ van David Hockney.

schilderij After the Big Splash
After the Big Splash 2017 in uitvoering

Schilderijen uit de jaren tachtig

schilderijen

Rise of the Islam (1988) acryl 100×75 – right handed painting

schilderijen

detail schilderij ‘fatwa Salman Rushdie’ (1988) acryl 105×85

wild projects - schilderijen

soft pastel / acrylverf (schilderij ‘dynamiek’ 1988)

schilderijen
snel schilderen met de rechterhand (ipv links) in 1989
schilderijen
Man en Maan. acryl op papier 100X75 (1989) tj
schilderijen
one hour naked (acryl op canvas 100 X 100) ca 2000

Schilderijen 2000-heden

Spaanse stier zoekt de vrijheid

Na een bezoek aan de stierenvechters-arena in Sevilla was ik onder de indruk van het schouwspel. Ik voelde afschuw maar was ook geboeid door de (ongelijke) strijd tussen mens en dier. Ik had sterk het gevoel dat de stieren het liefst uit de arena wilden wegvluchten maar dat niet konden omdat ze waren opgesloten en meteen werden aangevallen door de picadores. Dit zijn de mannen die bij het stierenvechten de spiesen (banderillas) in de stier steken.

Het beeld van de stieren die een vluchtroute zoeken heeft me geïnspireerd om schilderijen te maken met stieren op weg naar de vrijheid.

De stierenvechters-arena in Sevilla is de grootste en belangrijkste arena in Spanje waar stierengevechten worden georganiseerd.

schilderijen toonjans
La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla (plein van de stieren van het koninklijk arsenaal van de Sevillaanse cavalerie).
werk in uitvoering (2005/7)
schilderijen toonjans
er is niets mooier dan ‘work in progress’. Helaas is de Sagrada Familia door de stijging van de zeespiegel bijna onder water komen te staan.
de Spaanse stieren in mijn schilderijen zijn op zoek naar de vrijheid en proberen te ontsnappen uit de arena. schilderijen
‘toro en busca de la libertad’ (2008) olieverf op canvas
schilderijen
geodesign_toonjans_2013 geïnspireerd door de patronen in het Alhambra in Granada Spanje

schilderijensimultaan geschilderd met mijn dochter. Schilderij van Spaanse ezel in Vall de Núria – dit is een Pyreneese ezel, een kleinere variant van de Catalaanse ezel, die goed kan klimmen in de Pyreneeën (acryl op canvas ca 2007) 
schilderijen
dit ezeltje loopt nog steeds door de woestijn met zware kratten cola op z’n rug. Ik ben er nog niet klaar mee….met dit schilderij.
schilderijen wild projects
detail schilderij tj SALSA 2013
schilderijen
‘eiland van mijn dromen’ (2008) acryl – detail schilderij

schilderijen toonjans

Tapestry (2016) acryl on canvas 120X160

schilderijen

schilderij ‘Artificial Creatures, een toekomstbeeld van technologie in 2080’ – canvas 120×160 acryl (2016)

Nieuw

schilderijen

Picasso en vrouwen: was Marie-Thérèse Walter de grootste liefde van Picasso?

Ik heb vier portretten van Marie-Thérèse Walter, die Picasso heeft geschilderd, in een compositie bij elkaar gezet. In het midden het portret met een verwijzing naar het schilderij van Ingres (1856) van Madame Moitessier. De Marie-Thérèses aan de linker- en rechterkant heb ik met een boek in hun handen geschilderd. Aan de muur hangt een portret van Marie Thérèse die nog het meest op haar lijkt. Zo bij elkaar is het een boekenclubje geworden (acryl op canvas 120 x 60, geschilderd in 2017).

Paleis voor Volksvlijt

Het Paleis voor Volksvlijt was een groot glazen tentoonstellings-gebouw aan het Frederiksplein in Amsterdam. Het paleis werd ontworpen door architect Cornelis Outshoorn en was geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. In april 1929 werd het Paleis voor Volksvlijt door brand verwoest. Het gebouw spreekt nog steeds tot de verbeelding. Zou het er nog steeds staan als het niet door brand zou zijn verwoest? Kunnen we een moderne variant bouwen op een andere locatie?  Bijvoorbeeld aan de IJ-oever?

waarom_wild
schets van een nieuw paleis van de Volksvlijt 2.0 in Amsterdam Noord (toonjans 2015)

Iconen voor Amsterdam

Spinoza Centrum aan het IJ: een broedplaats voor de nieuwe democratie

Een maatschappelijk debat en dialoog is nodig om de vernieuwing van de lokale democratie te organiseren.  Daarbij kunnen we de filosofie van Spinoza als uitgangspunt nemen en de politiek denker Spinoza als een voorbeeld van iemand die het in zijn tijd heeft aangedurfd om de gevestigde orde te trotseren met zijn verlichte denkbeelden.wild projects - Baruch Spinoza

Debat en dialoog over de democratie komen beter uit de verf als deze buiten het parlement en de raadzalen plaatsvinden. Een centrum kan de broedplaats worden om de democratie opnieuw vorm te geven.

wild projects - Spinoza Centrum
impressie van het centrum voor nieuwe democratie aan het IJ met groot standbeeld van Baruch Spinoza (10 meter hoog)

In het centrum kunnen burgertoppen worden georganiseerd en de jaarlijkse burgerdagen. Verder kunnen er colleges worden gegeven over maatschappelijke thema’s. Omdat de scheiding tussen kerk en staat stukje bij beetje begint te verdwijnen in een aantal landen of opnieuw ter discussie wordt gesteld, ligt het voor de hand om dit centrum van de nieuwe democratie het Spinoza centrum te noemen. Bovendien wordt het tijd om de filosoof Spinoza een belangrijke plaats in onze samenleving te geven. Het centrum kan ook een Spinoza museum en een school voor filosofie huisvesten.

Tulip City Amsterdam

Amsterdam is druk en wordt nog veel drukker. De stad stroomt over van toeristen. Om die te spreiden moeten er goede verbindingen zijn met Nieuw-West en Noord, zegt architect Winy Maas. En daar moet wat te zien zijn. Architect Winy Maas bedacht een gebouw met drie andreaskruisen, dat aan het IJ zou kunnen verrijzen. wild projects - winy maas in het Parool

Een gebouw bestaande uit drie gestapelde kruisen is een voor de hand liggend idee voor Amsterdam. (groene) Gebouwen die verwijzen naar tulpen lijkt mij ook een aardig idee voor Amsterdam. Daarom zien mijn iconische gebouwen voor Amsterdam er zo uit.

Tulip City Amsterdam tj2017
Tulip City Amsterdam tj2017

Het idee voor de tulpgebouwen is ontstaan op basis van een aantal architectuurschetsen van gebouwen die ik heb gemaakt. Hieronder staan een aantal van deze schetsen bij elkaar geplakt.

architectuurschetsen toon jansen
architectuurschetsen van (tulp)gebouwen
‘De Groene Stad’ voor 5000 huurwoningen
schilderijen De Groene Stad
De Groene Stad: 5000 huurwoningen 800€/mnd

De Groene Stad is een plan voor een nieuw te ontwerpen stadswijk met 5000 woningen met een gem. huur van 800 euro/mnd – de artist impression daarvan is een compositie van Wild Projects bestaande uit beeldmateriaal van Wonderworld Utrecht van architect Boeri; Het Bajes Kwartier, een autoluwe stadswijk die vastgoedontwikkelaar AM samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape; Tulip City Amsterdam van Toon Jansen; le  Rhinocéros Rouge (museum Pompidou) van Xavier Veilhan en Still Life with Two Owls (MOCA), 2016-ongoing Museum of Contemporary Art, Los Angeles van Jonas Wood.

Ideeën voor de stedelijke ontwikkeling van Almere

Almere organiseert de Floriade in 2022. Voor Almere een unieke kans om een centraal gelegen woonwijk te creëren en dat te combineren met duurzame stadslandbouw.  Winy Maas, supervisor van de Floriade, zegt in de Volkskrant van 14 oktober 2017 het volgende over Almere:  Wat bindt Almere, Albanië, Eindhoven en Bordeaux? ‘Lelijkheid’, antwoordt Maas monter, ‘gecombineerd met de wens om een zekere achterstandspositie te gelde te maken. Er is energie, de wens om te ontwikkelen, en te verschijnen op de wereldkaart. Men ziet er de zin en noodzaak van experimenteren. Ik word verliefd op dat soort plekken.’

Almere experimenteert inderdaad op het gebied van wonen. Maar in de bestaande slaapstad wordt  nauwelijks geëxperimenteerd met bijvoorbeeld het toevoegen van stedelijke functies, zoals publieke ontmoetingsplekken.

Het stadsplein aan het Weerwater kan ook wel een upgrade gebruiken. Als er geen kermis of andere manifestaties zijn, lijkt het meer op een verlaten vlakte dan op een stadsplein. Met bomen, een kunstwerk en eilandjes aan het water kan het aantrekkelijk worden gemaakt, zoals in het voorbeeld hieronder is te zien.

schilderijen
schets van de Esplanade in Almere Stad

Wat wilder is het idee om een stadsstrand te maken met een paar strandtenten zodat er meer levendigheid ontstaat. Een ander idee is om een paar mooie paviljoens met waranda’s in het Weerwater te bouwen waar je lekker kunt lunchen en dineren. Met het laatste idee is het plein ook buiten de zomermaanden aantrekkelijker. Ook de Schouwburg kan hiervan profiteren omdat het gebouw er nu een beetje verloren bij staat. Een spectaculaire optie is om een VOC schip te bouwen en deze als attractie aan de kade te leggen. Zo’n VOC-schip is nog niet zo’n vreemd als je beseft dat deze schepen ooit “over Almere” zijn gevaren. Op de foto hieronder ligt het schip al aan de kade in het Weerwater. Ga maar eens kijken…….

schilderijen
een VOC-schip in het Weerwater van Almere
Op zomerse dagen kan een strand midden in de stad voor veel vertier zorgen. Relatief gemakkelijk te realiseren.
schilderijen
strand in het centrum van Almere

Ambitieuzer is het om een high tech draak in het Weerwater te laten zwemmen. Een draak die normaal onder water ligt maar op onverwachte momenten naar boven komt, rondzwemt, met zijn staart op het water slaat, geluiden maakt, vuur spuwt en laserlicht signalen de lucht in vuurt.

schilderijen
Het aardige monster in het Loch Ness van Almere

Je moet het gezien hebben om het verhaal van het aardige monster van het Weerwater te kúnnen geloven. Het kan Almere op de toeristische kaart zetten.

Geef iedere stad een publiek ontmoetingscentrum, een broedplaats voor burgerinitiatieven

The ‘Stadsambassade Almere‘ is engaged in developing a public hotspot in the center of Almere, near the city hall, for citymakers, creative entrepreneurs and citizens. An innovative place where people can meet other creative people, entrepreneurs and artists. The purpose is to stimulate the users of the center, local companies and citizens to create and work together in innovative projects and workshops. The center is also the place for learning in a living lab. Enjoying and participating in the lab should be available to all (young) people in the city of Almere. Society and industrial companies need creative and innovative people. So the center will become an attractive place where people come together to play a rol in the transition of the city. With the support of the local government we can create an ideal setting for the participation of citizens in Almere.

wild projects - schilderijen
voorstel voor het paviljoen Filmhelden in het Lumièrepark van de Filmwijk (toonjans 2014)

Inspiratie: kunst met een verhaal

Hieronder staan voorbeelden van verhalen in de werken van Gerhard Richter, Jorge Varanda, Martha Colburn, Jennifer Tee en Charlotte Salomon. Matisse is een grote bron van inspiratie.

schilderijen Matisse
Matisse (met de parkiet) in het Stedelijk Museum
schilderijen Matisse en overhemd
een echte Matisse met mijn overhemd
schilderijen Jonas Wood
Jonas Wood geïnspireerd door Matisse
Schilderijen
Gerhard Richter veelzijdig kunstenaar
wild_projects
Daniël Richter een ‘kraakpand’ schilder
schilderijen
schilderijen van Jorge Varanda in het Gulbenkian Museum Lissabon
schilderijen
mijn favoriete museum Gulbenkian in Lissabon
schilderijen
schilderijen van Martha Colburn in New York
ontwerp-website_wild_projects
Twitter pagina van Ai WeiWei en hieronder een korte video van het toneelstuk Gardenia van de Vlaamse regisseur Alain Platel

schilderijen
Jennifer Tee en haar ontwerp voor het metrostation Amsterdam CS (foto uit Het Parool) en hieronder een video over het werk van Iris van Herpen dat met 3D printing technologie wordt gemaakt.

diensten_wild_projects
foto van schilderij van Gabriella Gardosi (Barcelona)
schilderijen
Miles Davis geschilderd door Liesbeth Schouten
schilderijen
schilderij van Ellen Gallagher
schilderijen Foktje Verhoef
schilderij van Foktje Verhoef

Leven? Of Theater? van CHARLOTTE SALOMON (1917-1943)

Onder deze titel heeft de jonge kunstenares Charlotte Salomon een deel van haar leven geschilderd. Het kunstwerk ‘Leven? Of Theater’ is een omvangrijke expressionistische kunstwerk (guaches) dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Frankrijk maakte. Charlotte werd op 24 september 1943 opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd waar ze op 10 oktober 1943 werd vermoord. Zij was op dat ogenblik vijf maanden zwanger. 

een van de gouaches uit het kunstwerk

schilderijen

Frans Weisz heeft een documentaire gemaakt met dezelfde titel over Charlotte Salomon. Te zien via de volgende link:

https://www.npo.nl/leven-of-theater/28-03-2013/POW_00623012

Street Art

schilderijen

In de zomer van 2018 opent in de Lasloods op het NDSM terrein het grootste street art museum ter wereld. Inmiddels zijn er muurschilderijen op het terrein te zien van Anne Frank, Nouri en burgemeester Eberhart van der Laan. Street Art krijgt steeds meer aandacht. Een gedeelte van de muren langs de rivier de Spree in Berlijn zijn beschilderd met graffiti.

schilderijen
Berlijnse muur langs de Spree – foto gemaakt in 2017

In 2015  organiseerde Berlijn een expositie van muurkunstenaars op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn. http://telmomiel.tumblr.com/tagged/video

Street Art Sectie C Eindhoven
Street Art op Sectie C in Eindhoven
schilderijen street art
Jonas Wood

In 2014 maakte ik een kleine ‘street art’ afbeelding op een pallet. schilderijen

HOME

Share

slimmer, creatiever, duurzamer organiseren