Innovatiecampus op Marine Etablissement Amsterdam

Innovatiecampus voor wonen én werken op het Marine Etablissement kan enorme impuls geven aan de do it yourself & work together economie in Amsterdam.
Tekort aan betaalbare woon- en werkruimte

De Volkskrant van 4 december 2013 meldt dat het lucratiever is voor vastgoedondernemers om een woning te verhuren aan zo veel mogelijk studenten dan een etage te verkopen. Vier studenten betalen voor een kleine etage 2000 euro huur per maand; op een andere etage moeten zeven studenten samen 3500 euro per maand betalen. Op www.kamernet.nl stond in december 2013 een advertentie voor een kamer van 11 m2 in de Titus van Rijnstraat voor 552 euro per maand.

Er is een tekort aan 5000 betaalbare studentenwoningen in Amsterdam.

Daarnaast is er ook een tekort aan betaalbare woon- en werkruimten voor startende ondernemers. De meeste jonge mensen kunnen meestal alleen een bedrijf starten als zij een betaalbare werkruimte kunnen huren.

Amsterdam beschikt over ruim 50 broedplaatsen waar vele honderden creatieve bedrijven werken. Maar uit onderzoek van Bureau Broedplaatsen blijkt dat de vraag naar betaalbare woon- en werkruimten veel groter is dan het aanbod. Urban Resort, beheerder van broedplaatsen krijgt jaarlijks zo’n duizend verzoeken om betaalbare woon- en werkruimte. Er moet dus veel meer ruimte bijkomen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Innovatiecampus met honderden start-ups

Het Marine Etablissement is een prachtige locatie voor het ontwikkelen en bouwen van een innovatiecampus voor de huisvesting van honderden start-ups. De compact gebouwde campus krijgt smalle straatjes en pleintjes. De gebouwen zijn voorzien van groene daktuinen. Op de begane grond komen winkeltjes, muziekcafé’s en andere voorzieningen. De campus wordt opgeleverd als een casco die organisch wordt ingevuld door de start-ups en huurders. De huurders worden geselecteerd door te kijken naar hun plannen om een bedrijf te starten en de bereidheid om samen te werken. Verder wordt ook gekeken of de start-ups elkaar aanvullen zodat ze elkaar kunnen inspireren en ondersteunen. De huren moeten betaalbaar zijn. Het is de bedoeling dat de bedrijfjes na ca. vier jaar doorstromen naar andere locaties en plaatsmaken voor nieuwe starters. Zo ontstaat dynamiek aan de onderkant van de economie.

De campus ligt dicht bij het Centraal Station, de Openbare Bibliotheek en de muziek- en dancevoorzieningen rond het IJ. Met Pakhuis de Zwijger als verbindende inspirator op loopafstand. Het terrein ligt op fietsafstand van HBO’s en universiteiten in Amsterdam. Op de campus is ook ruimte voor jonge ondernemers uit het buitenland. In het Forum-gebouw kunnen bekende wetenschappers college’s geven waardoor er aansluiting is tussen bedrijven en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De campus kan zorgen voor een grote meerwaarde voor de ontwikkeling van de stad.

Marine Etablissement #wildprojects
innovatiecampus en muziekplein

De Innovatiecampus kan als volgt worden gerealiseerd:

 • ontwikkel een aantrekkelijk plan met betaalbare woon/werkruimten boven arcades met winkels, ateliers, dienstverlenende bedrijfjes, café, restaurants en appartementen voor starters
 • lever de woon- en werkruimten op als casco’s om de huurprijzen te beperken
 • zorg voor een industriële uitstraling van de gebouwen en voorzie de gebouwen van daktuinen voor de gebruikers
 • plaats de gebouwen in een parkachtige omgeving
 • richt een coöperatie of corporatie Marineterrein op die de ontwikkeling en het beheer namens de toekomstige bewoners en eigenaren gaat uitvoeren (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO)
 • werf toekomstige huurders / kopers
 • regel de financiering (bijv. met pensioenfondsen)
 • ontwikkel de details van het plan, bouwproces, etc.
 • lever de campus op met casco’s voor zelf-afbouw, organische invulling, etc.

De campus wordt een gebied waar creatieve, ondernemende jongeren een bedrijf kunnen starten. Honderden bedrijfjes kunnen hier worden gevestigd. De openbare bibliotheek is op loopafstand. Door de concentratie op het Marine terrein kunnen de starters elkaar helpen, netwerken vormen, kennis delen en ideeën opdoen. In de gebouwen komen mixen van starters. Architecten, microbiologen, materiaaldeskundigen, ontwerpers, informatici, medische technologen kunnen samen in een eenheid worden ondergebracht. Samenwerken bevordert de innovatie en zorgt voor versnelling van de ontwikkeling van de bedrijfjes. Met de open4coop aanpak (zie schema hieronder) krijgen groepen van starters begeleiding en ondersteuning van senioren met veel ervaring en netwerken.

wild projects
verbindingen leggen #wildprojects
 Reuzenrad

Met een reuzenrad op het Marine Etablissement krijgt de stad een nieuwe toeristische attractie erbij. Voorbeeld is het succesvolle Eye in London. In de acht jaar na de opening in 2000 hebben 30 miljoen mensen een ritje gemaakt. Het Eye heeft voor Londen hetzelfde gedaan als de Eiffeltoren in Parijs. Het heeft de stad een symbool gegeven. De Eiffeltoren en Eye in Londen geeft iedereen de mogelijkheid om de stad van grote hoogte te bekijken. Het OOG van Amsterdam staat op het Marine Etablissement op een prachtige plek tussen de grachtengordel en de IJ-oevers.

Muziekplein voor grote evenementen

Het Muziekplein is het onderdeel van het project dat het stadscentrum kan ontwikkelen. Het is van groot belang dat er een groot plein komt voor manifestaties op Koninginnedag en bijvoorbeeld voor het vieren van Oudjaar met vuurwerk. Het Oudjaar in New York en London trekt honderdduizenden bezoekers. Amsterdam kan met het nieuwe Muziekplein zorgen dat toeristen Oudjaar in de stad vieren. Een Muziekplein op de locatie van het Marineterrein heeft veel voordelen. Goed te bereiken vanuit het Centraal Station, midden in het centrum en tevens een plek waar ‘lawaai’ nauwelijks voor overlast zorgt. Het Muziekplein kan de vorm van een arena krijgen met oplopende ‘dijken’. Een wandelboulevard met een groene waterpark zorgt voor een afscheiding tussen het Muziekplein en het plein met de appartementen. Een tunnel onder het spoor verbindt het Muziekplein met de IJ boulevard. Zo ontstaat het Muziekkwartier met het Bimhuis, Theater aan het IJ, Twenty4Amsterdam, (een tweede Museum)plein met reuzenrad en muziekcafé’s onder de appartementen.

De concentratie van cultuur werkt als magneet. Arcam zegt hierover: Cultuur trekt cultuur aan, cultuur verleidt bezoekers en bewoners en die mensen lokken winkels in de plinten en blazen het groeiend aantal hotels, restaurants en cafés leven in (bron: www.arcam.nl)

Wat levert het op?

Dit plan creëert waarde voor de economie van Amsterdam. Nieuwe bedrijvigheid zal naar verwachting steeds meer gebaseerd zal zijn op het faciliteren van kennisuitwisseling, social needs 2.0, dynamiek en innovatie, duurzaamheid en flexibiliteit in combinatie van betaalbare woon- en werkruimten. Na een aantal jaren zal een deel van de bedrijfjes zijn gegroeid en doorstromen naar andere locaties. Dit geldt ook bewoners als het inkomen stijgt. Belangrijk is het faciliteren van de do it yourself & work together economie. Samenwerken leidt tot radicale innovaties. De dynamiek van onderop levert ook innovatieve impulsen aan MKB en grote bedrijven en organisaties in de stad. Op de campus is ruimte voor het Forum, een collegezaal voor 2000 bezoekers, waar bekende wetenschappers en ondernemers colleges kunnen geven. Maar ook voor het organiseren van concerten en TEDx bijeenkomsten.

Met het creëren van veel meer betaalbare woon- en werkruimte wordt Amsterdam aantrekkelijker voor jonge mensen uit binnen- en buitenland. Jonge stedelingen (25-39 jaar) zijn hoog opgeleid, ambitieus en van grote waarde voor de stad. Zij zorgen voor dynamiek en innovatie en creëren werk voor inwoners van de stad.

Bij de teksten en afbeeldingen zijn voor zover mogelijk de namen van de makers en andere betrokkenen gemeld. Indien er nog bronnen ontbreken dan graag een reactie plaatsen.’

Share

Innoveren uit de crisis (1): Ronald Plasterk moet de kar gaan trekken

De overheid kan met innovatieve projecten het vertrouwen van burgers in de nabije toekomst herstellen. Dat is hard nodig, want de Nederlandse economie krimpt meer dan van andere Europese landen, het consumentenvertrouwen wordt steeds lager en de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Nederlandse banken verlaagd, onder meer vanwege de bezuinigingen. Zelfs de export van Nederland, normaal het trekpaard van de economie, stagneert. Opvallend is dat de export van ‘probleemland’ Portugal het afgelopen jaar met 10% is gestegen. Het lage consumentenvertrouwen heeft niet alleen te maken met het kabinetsbeleid van Rutte I of II maar ook met het  geringe vertrouwen in de politiek in het algemeen. Ook geloven veel mensen niet meer dat het in de toekomst beter wordt.

Sparen voor een onzekere toekomst

Burgers zijn minder gaan uitgeven omdat de overwaarde van hun woningen is verdampt. Dit is een gevolg van het uiteenspatten van de zeepbel op de woningmarkt. Maar burgers maken zich ook ongerust over hun pensioen en gaan daarvoor bijsparen. Studeren wordt steeds duurder dus sparen ouders –als zij dat tenminste kunnen- voor de studie van hun kinderen. Of jongeren komen met hoge studieschulden op de arbeidsmarkt en hebben nauwelijks iets te besteden. Bezuinigen op studeren is een voorbeeld van beleid dat als een boemerang werkt. Burgers hebben geen vertrouwen meer in instituties zoals banken. Politici hebben de banken nog steeds niet voldoende onder controle gekregen. De deregulering van banken is begonnen met Ronald Reagan en verder uitgevoerd door de neoliberalen die na hem in de V.S., maar ook in Nederland aan de macht waren. Nog steeds lijken politici niets geleerd te hebben van de bankencrisis. Nederlandse banken beginnen steeds meer op Icesave banken te lijken door het binnenhalen van enorme bedragen aan buitenlands spaargeld. Als het fout gaat betalen we een zware rekening.

Burgers kunnen minder uitgeven als gevolg van de miljardenbezuinigingen, de oplopende werkloosheid en het versoberen van het sociale vangnet. De recessie en het lage vertrouwen heeft dus met het beleid van het kabinet Rutte II te maken. Maar het vertrouwen in de politiek is grotendeels verdwenen. Het helpt natuurlijk niet als de toenmalige woordvoerder van de PvdA Ronald Plasterk kabinet Rutte I beschuldigde van een ’orgie aan bezuinigingen’ en nu minister is van het tweede kabinet Rutte dat precies doet waarvoor Plasterk waarschuwde: ‘exact de manier waarop Colijn ons in de jaren ‘30 in diepe armoede dompelde’.

Een nationaal isolatieplan

Zijn er mogelijkheden om het vertrouwen in burgers weer terug te krijgen? Daarvoor moet Rutte II met een aanpak komen dat daarvoor zorgt. Zo’n aanpak zou het nationaal isolatieplan kunnen zijn. Als de miljardenbezuinigingen voor minder koopkracht zorgen, kan dat worden gecompenseerd door burgers te helpen om minder uit te geven aan vaste lasten. Een slimme maatregel die veel oplevert is het op grote schaal isoleren van woningen met onbrandbare materiaal.

Burgers betalen dan minder energie en herstellen daarmee deels hun koopkracht. Bovendien blijven deze investeringen in Nederland en verdwijnen dus niet naar Saoedi Arabië en Rusland. Het kan klimaatverandering beperken en –ook niet het minst belangrijk- het levert veel werkgelegenheid op. Dit is een maatregel die niet als een boemerang werkt maar winst oplevert op een groot aantal gebieden. En een voorbeeld hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren. Ronald Plasterk zou de eerste moeten zijn om die kar te trekken.

Deze blog is geïnspireerd op de column ‘De Rutte-Samsonrecessie van Rens van Tilburg in De Volkskrant van 21 november 2012 – www.volkskrant.nl

Nieuwe blogs over ‘innoveren uit de crisis’ op www.jansenverder.nl/blogs volgen.

Share

3D printer op het slagveld

Het Amerikaanse leger heeft in juli 2012 een 3D printer naar Afghanistan verscheept. Met deze printer kunnen soldaten onderdelen van aluminium, plastic en staal printen. Met als gevolg een enorme tijdwinst, want de ‘fabriek’ gaat mee naar de frontlinie. Een kleine printer kan mee in de rugzak van een soldaat en een grote printer in een legertruck. The Future Warfare centre in Alabama heeft de 3D printers ontwikkeld.

Obama heeft vlak voor zijn verkiezing een subsidie van 30 miljoen dollar goed gekeurd voor het uitvoeren van onderzoek naar massa-productie met 3D printers. De subsidie gaat naar een nationaal 3D printing centrum in Ohio (The National Additive Manufacturing Innovation Institute is part of a military-led public-private partnership to research the possibilities of mass-producing machine parts).

Misbruik

De revolutie op het gebied van 3D printing kan overigens ook voor hele nare verrassingen gaan zorgen. In de V.S. zijn al digitale ontwerpen beschikbaar waarmee burgers met de 3D-thuisprinter onderdelen van een wapen printen en in elkaar zetten.

Bron http://www.dezeen.com

Uit hetzelfde blad ook een bericht over 3D in de bouw. Architect Brian Peters maakt met een 3D printer keramische stenen voor het bouwen van architecturale structuren. Aardig is te melden dat hij werkt in de voormalige textielfabriek de Schellensfabriek in Eindhoven. Meer 3D producten zijn te vinden op www.freedomofcreation.com.

Volgende blogs over 3D printers gaan over het printen van voedsel en in de verre toekomst van organen.

Share

Amsterdam aktief met 3D-printing (2)

Eerder schreef ik over 3D printing op de Duch Design Week en de plannen in New York voor een 3D printing fabriek, maar schreef niet dat ook in Amsterdam al veel op dit gebied gebeurt. Op Picnic dit jaar was al veel aandacht voor 3D printing. Het artikel ‘Nieuwe fiets? Control-P’ in De Vokskrant van 16 november 2012 geeft een voorbeeld van de Kamermaker. Dit is een verrijdbare container waarin met een grote 3D printer voor het printen van elementen met een omvang van 2 bij 3,5 meter! Met deze enorme grote printer kunnen muren, trappen en deuren worden gebouwd (zie video hieronder). Het architectenbureau Stone Spray ontwikkelt een manier om met een rijdende robotarm verschillende vormen met zand en bindmiddel te printen. Interessant is dat de traditionele bouwsector door de crisis in grote problemen verkeerd maar dat de volgende industriële revolutie met 3D printing in de steigers staat. Misschien een beetje ver gezocht maar we zien hier ook de theorie van de dissipatieve structuren van Prigogine in de praktijk (zie ‘jansen op de boekenplank’ op deze website).

Lees verder op www.kamermaker.com en www.stonespray.com

Share

Banen creëren in Almere: begin daarmee op de basisschool

Onlangs kreeg wethouder Ben Scholten van Almere veel kritiek te verduren over zijn 100.000 banenplan voor Almere. Volgens de lokale krant AlmereVandaag lukt het wethouder Ben Scholten maar niet om de hele gemeenteraad achter zijn beleid te krijgen. Met name GroenLinks vindt dat het geld – inmiddels ruim twee miljoen euro – niet goed is besteed door onder meer de Economic Development Board Almere.  Aan de zoektocht naar 100.000 banen zijn pas 24 banen ontstaan. De wethouder vond dat hij de raad beter moet zien te overtuigen, maar stelde dat een lastige materie is.  Scholten vindt dat raadsleden soms best wat verder mogen kijken: ‘Dit beleid is voor de lange termijn.’

De overheid, of het nu de landelijke of een gemeentelijke overheid is, is nauwelijks in staat om nieuwe banen te creëren. In Duitsland zijn 380.000 nieuwe banen ontstaan in de sector van duurzame energie. Dat hebben bedrijven gedaan, maar de nationale overheid heeft dit met het feed-in beleid voor groene stroom mogelijk gemaakt. De taak van een overheid is vooral het faciliteren van economische en sociale activiteiten, het geven van fiscale prikkels, het beschikbaar stellen van goedkope ruimtes voor starters, het oprichten van creatieve broedplaatsen, etc. Dit soort zaken gebeuren ook in Almere. Toch ontstaan er maar weinig banen. Dus zitten de obstakels ergens anders.

Wethouder Scholten stelt terecht dat het beleid voor de lange termijn is. Daar ben ik het mee eens. Ik zou echter de focus en activiteiten veel meer op jongeren in Almere richten. Zij kunnen ondernemender en innovatiever worden als je dat al op jonge leeftijd stimuleert. Ik zou willen dat elke scholier in Almere een ondernemers- en innovatiebrevet haalt door ze spannende opdrachten te laten uitvoeren. In groep 8 van de basisschool zou dit goed kunnen. Ze mogen natuurlijk ook zelf iets bedenken. De ervaring dat het leuk is om iets te creëren en construeren kan het begin zijn van later ondernemerschap. Het is belangrijk om nieuwsgierigheid aan te moedigen. Dit kan met een opdracht om iets uit te zoeken of zelf iets te bedenken, te ontwerpen en te maken en vervolgens te kijken hoe je dit kunt realiseren. Daarbij is het belangrijk dat leerlingen in kleine groepjes samen werken zodat ze kunnen leren gebruik te maken van elkaars talenten. De beoordeling van de projecten gebeurt door het uitnodigen van een ondernemer in de klas. Het mes snijdt aan twee kanten. De leerlingen horen het verhaal van een ‘echte’ ondernemer en kunnen hem of haar vragen of zij bijvoorbeeld duurzaam ondernemen. De kritische vragen kunnen een ondernemer ook een zetje geven om daar meer mee te doen. Het is de bedoeling om de jongeren in het voorgezet onderwijs een tweede proef te laten doen.

Deze visie hebben we rond 2004 onder de naam ‘Spinlab’ uitgewerkt in een voorstel en ondersteuning gekregen van de Stichting Nederland Kennisland. Nog steeds proberen overheden banen te creëren, maar slagen daar nauwelijks in. Wij denken dat de voedingsbodem voor het creëren van banen al op jonge leeftijd kan worden gelegd met aanpakken zoals het ‘Spinlab’. Veel meer jongeren moeten het leuk gaan vinden om zelf te creëren en construeren. in de laatste twintig, dertig jaar zijn veel nieuwe bedrijven ontstaan doordat de oprichters het ‘leuk’ vinden en een ‘uitdaging’ om een nieuw product op de markt te zetten. Ze weten vaak precies ‘waarom’ ze dat doen. Met een aanpak als het Spinlab kunnen jongeren ervaren dat het leuk is om iets te bedenken en maken. Daarmee kan ondernemerschap en innovatie in het DNA van de jongeren in Almere gaan zitten. Dat is de basis voor een beleid voor de lange termijn dat past bij een growing green city als Almere!

Share

Peuters met zelfbeheersing zijn later succesvoller

Peuters met zelfbeheersing blijken later in het leven succesvoller stellen de Britse hoogleraren psychologie en neurowetenschappen Terrie Moffitt en Avshalom Caspi. Zelfbeheersing blijkt al vroeg een psychologische kenmerk te zijn dat in je jeugd bepaalt welke kant je leven op gaat. Dit kenmerk is cruciaal voor latere gezondheid, rijkdom en succes. Dit beeld was ook te zien in het onderzoek naar ruim 1100 Britse tweelingen. De tweelingbroer of –zus die over minder zelfbeheersing beschikte, deden het op 12-jarige leeftijd slechter: ze rookten vaker, presteerden minder op school en vertoonden meer asociaal gedrag.

Nog belangrijker is dat zij stellen dat het bijspijkeren van de vaardigheid zelfbeheersing de levenskoers van kleuters kan veranderen. In welke klasse een kind is geboren ligt vast en het IQ kan een beetje worden verbeterd. Maar zelfbeheersing kan fors worden verbeterd. Dat biedt volgens Moffitt en Caspi de mogelijkheid een hele bevolkingsgroep te verheffen. Kan dat tot extra welvaart en welzijn leiden en kan de samenleving daardoor veiliger worden? Moffitt vindt dat zelfbeheersing voor deze eeuw net zo doorslaggevend kunnen zijn als alfabetisering rond 1900. Volgens Moffitt begint “een nieuwe periode, waarin psychologische eigenschappen in de samenleving het verschil maken. Niet hoe rijk je ouders zijn, of hoe slim je bent, maar vooral hoeveel discipline je hebt”.

Volgens Moffitt en Caspi kan het bijspijkeren van de vaardigheid zelfbeheersing de levenskoers van mensen veranderen.  We kunnen stellen dat er sprake is van een grote doorbraak in het denken over de ontwikkeling  van mens en samenleving. In de afgelopen twintig jaar is er veel kritiek geweest op het idee van de maakbaarheid van de samenleving. Maar via de “psychologische maakbaarheid van de mens”, staat ook de maakbaarheid van de samenleving weer op de agenda.

Ik vind het bijspijkeren van vaardigheden bij kinderen een meer kansrijke aanpak dan het behaviour change beleid van de Amerikaanse en Engelse regeringen. Dit beleid wordt ingezet om obesitas aan te pakken en voorkomen. Het beleid is gebaseerd  op de Nudge-theorie van Richard Thaler & Cass Sunstein. Hun idee is dat mensen met een zachte hand, met een zetje (nudge) in de rug, naar betere keuzes worden geleid zonder hen te beperken in hun keuzevrijheid. Hierop is onder meer kritiek gekomen van de Science and Technology Sub-Committee van de The House of the Lords: ‘Nudging’ on its own is unlikely to be successful in changing the population’s behavior (meer lezen op www.parliament.uk). Ook The Guardian publiceerde een reeks artikelen met kritiek op deze ‘zachte’ aanpak. Deskundigen die zich bezig houden met obesitas en duurzaamheid geloven niet meer dat mensen vrijwillig met zetjes en prikkels zijn te corrigeren. Maar misschien kunnen we jongeren wel een ‘zetje’ geven om hun vaardigheid zelfbeheersing bij te spijkeren.

Bronnen: Ellen Visser, Wie zich inhoudt krijgt een beter leven’. Volkskrant, 3 november 2012.

(2009) Richard Thaler & Cass Sunstein, Nudge. Naar betere beslissingen over gezondheid, geluk en welvaart.

Meer info op de website van Moffitt en Caspi.

https://wildprojects.nl/zintuigen-op-scherp-bij-patat

Share

Afval is voedsel in stad van 2050

In 2050 zal naar verwachting 70% van de wereldbevolking in de stad wonen, op slechts 2% van het totale aardoppervlak. De vraag is of zo’n enorme groei wel kan samengaan met een gezonde kwaliteit van leven. Zal er in de steden genoeg gezond voedsel, schoon drinkwater en duurzame energie zijn voor miljarden bewoners? Met de wijze waarop onze huidige economie is georganiseerd zal dat niet lukken. Denk alleen maar eens aan de bergen afval die dan ontstaan. Dit probleem is oplosbaar als we kunnen zorgen dat afval voedsel is voor een nieuwe kringloop. We zullen daarvoor een cradle2cradle of met andere woorden een circulaire economie moeten ontwikkelen. Maar bovendien zullen steden de komende decennia steeds meer voedsel, drinkwater en energie in de stad moeten produceren. Daarmee kan Almere een goede start maken. Want in 2022 staat de Floriade van Almere in het teken van de Growing Green Cities. Dit biedt een mooi platform om te experimenteren met de productie van stadsvoedsel, stadswater en stadsenergie. De Floriade in Almere kan aan waarde en betekenis winnen als er een verbinding wordt gemaakt met de Filmwijk en de andere wijken. Al ruim voor het tentoonstellingsjaar kunnen stadskassen in de groenstrook worden geplaatst waar nu nog hoogspanningsmasten staan. Dit kan worden gecombineerd met kleine energiecentrales en warmwatercollectoren voor lokale energielevering. Laten we de tijd benutten door te experimenteren en niet te wachten tot de opening in 2022.

Share

Zintuigen op scherp door patat

Zintuigen bij mens en dier

Vergeleken met dieren, bomen en planten komt de mens er maar bekaaid af als het om het aantal zintuigen gaat. Planten hebben er wel twintig tegen een mens maar vijf. Ze kunnen bijvoorbeeld zwaartekracht, elektromagnetische velden en vochtigheid voelen en berekenen.

Wetenschappers gaan er vanuit dat vogels navigeren met behulp van het magnetisch veld van de aarde. Een zangvogeltje dat de zomer in Nederland doorbrengt vliegt tegen de winter duizenden kilometers en voelt en berekent aan de hand van het magnetisch veld waar hij of zij moet landen. Vogels leren door afkijken van elkaar. In de jaren vijftig zette de melkboer – die toen nog aan huis kwam- de melkflessen bij de voordeur. In Engeland en later ook in Nederland pikten de pimpel- en koolmezen de melkdoppen open om het laagje room van de melk op te slurpen. Binnen korte tijd leerden steeds meer mezen deze truc.

We onderschatten wat er in de kop van vogels gaande is. Hoe weten spreeuwen dat ze in september in onze tuin en op andere locaties rijpe lijsterbessen kunnen eten?

Hoe besluit een duivenpaartje om samen de aanval te openen op een ekster die te dicht bij hun nest komt? Dieren hebben scherpe zintuigen en intelligente breinen om te kunnen overleven.

Hebben mensen minder (scherpe) zintuigen omdat wij al duizenden jaren in staat zijn veiliger te leven?

We weten dat informatie van verschillende zintuigen zich mengt zonder dat mensen daar controle over hebben. Sommige mensen zien kleuren wanneer ze naar muziek luisteren. Wat gaat er door je heen als de ober een groene biefstuk voor je neus op tafel zet? Kunnen we nog genieten van tonijn bij het zien van de bloederige vangst van deze vis? Wie geniet er wel en wie niet van zijn eten als keiharde hardrock muziek wordt afgespeeld?

Gaan we onze zintuigen steeds minder gebruiken door de opmars van technologie?

Het is niet denkbeeldig dat we onze zintuigen steeds minder nodig hebben of zullen gebruiken. We worden steeds meer omringt door sensoren. Brand- en koolmonoxidemelders, inbraak- en alarmsystemen en allerlei systemen die we gaan toepassen in onze smart homes vergroten het gemak en de veiligheid. Maar zorgen er ook voor dat we minder op onze zintuigen hoeven te vertrouwen.

Film-maker Marica de Michele maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Zij heeft een video gemaakt met daarin mensen met extra ogen, neuzen en oren op hun voeten, armen en benen. Marica’s ‘intention is to increase the sensory information in order to extend the human being perception of the world’. Haar video over de extra ogen, oren en neuzen staat in mijn blog over ‘de kattebelletjes’

In deze blog heb ik geschreven over het verdwijnen van papieren berichtjes (kattebelletjes) door social media. Het is een gemis als je geen fysieke dingen meer kan bewaren omdat alles elektronisch is vastgelegd en opgeslagen in de cloud. In dezelfde blog ook de consequenties van het toenemende gebruik van technologie voor onze zintuigen.

Onderzoek naar de samenwerking van zintuigen

Door ontwikkelingen op het gebied van de neuroscience zullen we in de toekomst beter begrijpen hoe zintuigen (samen) werken. Daarom zou het mooi zijn als wij in een laboratorium kunnen experimenteren met onze zintuigen. Dan kunnen we bijvoorbeeld leren dat alle zintuigen op scherp staan als we een bordje patat eten.

Volgens de Brit Charles Spence is een groot deel van onze smaakbeleving niet gerelateerd aan alleen het eten of drinken. Zijn onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hoe zwaarder het bestek en glaswerk zijn, hoe beter een gerecht ons smaakt. Ook de kleur van je bord speelt een rol.  

Met een rode broek vinden mensen je aardiger

Op de website van het VPRO programma The Mind of the Universe staat het volgende over Charles Spence (Groot-Brittannië, 1969).  Spence gelooft dat verschillende zintuigen bijdragen bij het vormen van een beleving. Hij heeft dimbare lichten en bloemen in zijn huis, want dat verhoogt de stemming. Ook draagt hij ​​bijna altijd rode broeken, omdat mensen die rood dragen aardiger gevonden worden. ‘Mensen die in het rood zijn, hebben meer kans om een ​​gratis lunch te krijgen,’ stelt Spence. (…)

Opvallend: mannen uit Laren dragen vaak een rode (rib)broek 

Spence is een pionier in het onderzoeken, manipuleren en verbeteren van de zintuigen. Hij is de enige in het veld die zich richt op álle zintuigen: de zintuigen verbinden, combineren en beïnvloeden elkaar op onverwachte manieren in de hersenen. Het onderzoek van Spence richt zich op hoe een beter inzicht in de menselijke geest zal leiden tot een beter ontwerp van multisensorische voedingsmiddelen, producten en omgevingen in de toekomst.

Zintuigen manipuleren kan mensen gezonder maken

Zo ontdekte Spence dat de witte en ronde vormen en hoge tonen geassocieerd worden met zoetheid en zwarte en hoekige vormen en lage tonen met bitterheid. Het manipuleren van voedselervaring biedt beloftes voor de toekomst. ‘Als we zoete en zoute smaken kunnen opwekken zonder eigenlijk suiker en zout toe te voegen, kunnen we mensen gezonder maken.’

kunnen kleuren de smaakbeleving manipuleren?

De wijze waarop voedsel wordt geserveerd is van invloed op onze ervaring van het gerecht. Chef-kok Jozef Youssef en professor Charles Spence werken als duo om smaakbeleving in kaart te brengen. Zij onderzoeken met hun project Kitchen Theory hoe onze zintuigen invloed hebben op onze perceptie van smaak en onze gehele smaakbeleving.

Jozef Youssef was in 2016 in Amsterdam om zijn theorie over voedsel en zintuigen te demonstreren.

Hoe beleven we patat?

De smaak van frieten is pas goed als ze nog een beetje naar aardappel proeven en een beetje zout zijn. Daar hebben we smaaksensoren voor nodig op de tong. Maar daarnaast moeten frieten ook nog naar frieten ruiken, waarvoor de neus nodig is. Frieten moeten goudbruin gebakken zijn, waarvoor we ogen nodig hebben. Ze moeten kraken als erin wordt gebeten, en daarvoor hebben we weer druk- en spiersensoren nodig, inclusief een gehoor dat naar behoren werkt. Frieten moeten gloeiend heet zijn, en daarvoor hebben we weer warmte- en pijnsensoren nodig. En dan hebben we het nog niet gehad over dat het bij friet toch eigenlijk gaat om de mayonaise en, voor sommigen onder u, smaken frieten alleen op de zondagavond, óp de bank met Studio Sport.  

Fragment uit de rede ‘Horen met de ogen, zien met de oren’ van Prof. dr. Jean Vroomen

Meer lezen?

 • De zintuigen van vogels. Ornitholoog en schrijver Tim Birkhead
 • Briljant groen – De intelligentie van planten. Stefano Mancuso & Allessandra Viola
 • Horen met de ogen, zien met de oren. Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de psychologische functieleer aan de Universiteit van Tilburg op 22 september 2006 Door Prof. dr. Jean Vroomen. Downloaden: http://spitswww.uvt.nl/fsw/psychologie/cognitive-neuropsychology/Pubs/Jean/Rede_Inauguratie.pdf

 

Share