waarom wild projects

waarom wild projects

Waarom wild projects – wilde (innovatieve & creatieve) projecten zijn nodig voor het ontwikkelen van de slimme, sociale en duurzame stad van de toekomst

waarom_wild_projects
logo wild projects

Wij vinden dat er meer experimentele en innovatieve projecten nodig zijn om nieuwe banen te creëren en de samenleving dynamischer en duurzamer te maken. De Amerikaanse filosoof Henri David Thoreau, schrijver van Walden, schreef over zijn twee jaar durende ervaring in de bossen:

wat ik wilde zeggen is dat in het wilde leven het behoud van de wereld ligt. Niet het spoor terug volgen maar naar de toekomst gaan met lust tot avontuur en ondernemingszin.

Bron: Frédéric Gros, Wandelen. Een filosofische gids. 2013.

waarom_wild_projects
geometrisch ontwerp door toon jansen

Waarom wild projects?

‘Wild’ is het zoeken van oplossingen die innovatief zijn en zorgen voor verandering in de samenleving. Met wilde, creatieve en innovatieve projecten de samenleving aanpassen aan veranderingen, zoals klimaatverandering en globalisering.

Innovatie is een ontdekkingstocht

In de 16e en 17e eeuw trokken kunstenaars de wereld in om tekeningen te maken van steden, fauna en flora. Een voorbeeld daarvan is Joris Hoefnagel uit Antwerpen die in de 16e eeuw tekeningen van steden maakte. Joris Hoefnagel komt in beeld in het reisveraal over Vejer de la Frontera onder de tab ‘reisverhalen’ op deze website. Een voorbeeld van onze tijd is het maken van een brug over een Amsterdamse gracht met een robot en een 3D-printer.

DE CEUVEL is een experimentele vrijplaats in Amsterdam Noord. De oprichters spreken over een speeltuin voor innovatie en creativiteit. Een experiment om duurzaamheid bereikbaar, begrijpelijk en léuk te maken.

de ceuvel
Homepage website De Ceuvel

De onderstaande video van de Wild Foundation (www.wild.org), laat zien waarom verwildering van natuurgebieden van groot belang is. De video heeft de titel: ‘make the world a wilder place’.

Vissen kweken in de natuur

Bioloog Miguel Medialdea van Veta La Palma kweekt vis op een natuurlijke manier zonder de vis voer te geven. Hij is een expert in het creëren van relaties in de natuurlijke omgeving. Daarmee heeft hij een circulair business model ontwikkeld. Miguel zegt in de video: ‘We have to try new business models integrated in nature’. Klik op de video hieronder.

‘Wild’ is organiseren buiten de gevestigde belangen

Onze samenleving is vastgelopen. Daarom zoeken we nieuwe concepten, technieken, producten, organisaties, leefwijzes en verbindingen die de vastgelopen systemen kunnen vervangen.

waarom_wild_projects
Paleis van de Nieuwe Verbeelding Volksvlijt 2.0

Mensen gaan met elkaar – buiten de gevestigde belangen én de politiek – zelf aan de slag om producten en diensten op de markt te brengen. Zonder beroepsmanagers kunnen organisaties uitstekend functioneren. Vaak met een veel betere kwaliteit tegen lagere kosten.  

waarom wild projects
fietscoöperatie in Kopenhagen (foto tj18)

Zijn dure bestuurders en managers niet weg te krijgen?

Richt dan zelf met een groep mensen een (coöperatieve) organisatie op en ga de concurrentie aan. Die win je meestal omdat je goedkoper en beter kunt werken. Bovendien voorkom je slachtoffer te worden van bezuinigingen.

Steeds meer mensen (placemakers en stadmakers) nemen initiatieven om de wereld leefbaarder te maken. ‘Wild’ en slim organiseren kan met het zelforganiserend vermogen dat veel mensen van nature hebben. Zie bijvoorbeeld het plan voor de ontwikkeling van Tulip City Amsterdam.

waarom wild projects
achitectuurschetsen van (tulp)gebouwen (toonjans ca 2005)

Sociale innovatie is succesfactor

Een nieuwe visie op werken en innovatie van werkprocessen is voor veel organisaties noodzaak om te kunnen overleven. Niet vasthouden aan het verleden maar open staan voor nieuwe technologische en vooral voor sociale innovaties.

sociale innovatie
ontwerp toon jansen

Veel mensen op de werkvloer moeten steeds harder werken tegen lagere lonen.  Professionals, die bepaalde beginselen of idealen op na houden, komen in botsing met de heersende codes (van het management) in hun bedrijf.  Gabriël van den Brink zegt in een artikel in de Volkskrant van 5 maart 2013 over een conflict in de ING:

Wat we veelvuldig zien is dat bedrijven, managers of leidinggevenden een cynische visie hebben en denken dat alles om macht en marktaandeel gaat. Moraliteit speelt voor hen geen echte rol. Terwijl veel professionals juist wel door morele idealen gemotiveerd zijn.

Tot op heden komen de managers daarmee nog weg, zegt Van den Brink, mede-auteur van het boek Beroepszeer – waarom Nederland niet goed werkt.

social_design
ontwerp geodesign toonjanz2013

Een toolkit voor de ontdekkingstocht naar een duurzame samenleving

De aanpak voor het uitvoeren van een ontdekkingstocht kan worden gedownload door te klikken op TOOLKIT voor de ontdekkingstocht naar een duurzame Samenleving

Publicaties

Wilt u informatie over het implementeren van nieuwe technologieën en de wijze waarop je kunt zorgen voor een goede kwaliteit van de arbeid de publicaties op de boekenplank

Wild Projects publiceerde artikelen op de website Nieuw Nederland – steden in transitie, een artikel op deze website over gentrificatie en over een (pendelmetro) verbinding tussen Amsterdam CS en Noord. 

Artikel ‘Gentrificatie, zegen én vloek’ met informatie over buurteconomieën en social design in buurten.

Verder ook artikelen in de Filmwijkkrant. ZIE op: http://filmwijkkrant.files.wordpress.com/2013/10/filmwijkkrant-oktober-2013.pdf 

en in het jubileumnummer van juni 2013:

http://filmwijkkrant.files.wordpress.com/2013/07/filmwijkkrant-juni-2013.pdf

waarom_wild_projects

Reisverhalen

Het reisverhaal over de belevenissen tijdens het backpacken in Zuid-Amerika tref je op deze plek aan. Het afsluitende verhaal over Lucy in the Sky HIER. De reportage over wonen in het witte, Moorse vestingstadje Vejer de la Frontera in Andalusië, Spanje staat onder REISVERHALEN

waarom_wild_projects
kunstwerk van James Turrell in Vejer de la Frontera – foto toonjans2013
Meer blogs staan in de linkerkolom op de HOME pagina.

Bij de afbeeldingen zijn de namen van de makers en andere betrokkenen gemeld. Indien er nog bronnen ontbreken dan graag een reactie plaatsen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kunst, cultuur en architectuur