waarom wild projects

waarom wild projects

Waarom wild projects – Wilde (innovatieve & creatieve) projecten zijn nodig voor het ontwikkelen van de slimme, sociale en duurzame stad van de toekomst

waarom_wild_projects
logo wild projects

Wij vinden dat er meer experimentele en innovatieve projecten nodig zijn om nieuwe banen te creëren en de samenleving dynamischer en duurzamer te maken. Burgers en bedrijven zijn daar al mee bezig, maar lokale overheden kunnen ook initiatieven nemen. Wild Projects kan daarbij helpen.

De Amerikaanse filosoof Henri David Thoreau, schrijver van Walden, schreef over zijn twee jaar durende ervaring in de bossen:

wat ik wilde zeggen is dat in het wilde leven het behoud van de wereld ligt. Niet het spoor terug volgen maar naar de toekomst gaan met lust tot avontuur en ondernemingszin.

Bron: Frédéric Gros, Wandelen. Een filosofische gids. 2013.

Over Wild Projects

waarom_wild_projects
geometrisch ontwerp door toon jansen

Waarom wild projects?

‘Wild’ is het zoeken van oplossingen die innovatief zijn en zorgen voor verandering in de samenleving. (En) Of met ‘wilde’, creatieve en innovatieve projecten de samenleving aan te passen aan veranderingen, zoals klimaatverandering en globalisering.

<1> Innovatie is een ontdekkingstocht

In de 16e en 17e eeuw trokken kunstenaars de wereld in om tekeningen te maken van steden, fauna en flora. Een voorbeeld daarvan is Joris Hoefnagel uit Antwerpen die in de 16e eeuw tekeningen van steden maakte. Joris Hoefnagel komt in beeld in het reisveraal over Vejer de la Frontera onder de tab ‘reisverhalen’ op deze website. Een voorbeeld van onze tijd is het plan om een huis in Amsterdam te ontwerpen met onderdelen die uit een 3D-printer komen. Een ander innovatief product dat met crowd funding op de markt is gebracht is de Wakawaka LED lamp. Om de natuur te beschermen moeten natuurgebieden wilder worden. De video van de Wild Foundation (www.wild.org), geproduceerd door Jenny Nichols van Pongo Media laat zien waarom verwildering van natuurgebieden van groot belang is. De video is gemaakt voor het tiende congres wild10 met de titel: ‘make the world a wilder place’.

In een wereld waarin alles kant en klaar wordt aangeboden is het van groot belang dat met name jongeren leren om zelf dingen te ontwerpen en te construeren. Stuur kinderen op (virtuele) ontdekkingstocht zodat ze leren zelf oplossingen te bedenken.

<2> ‘Wild’ is organiseren buiten de gevestigde belangen

Wild Projects is het bedenken en initiëren van projecten buiten de gevestigde orde en belangen. Onze samenleving is vastgelopen. Daarom moeten we zoeken naar nieuwe concepten, technieken, producten, organisaties, leefwijzes en verbindingen die de vastgelopen systemen kunnen vervangen.

Bestudeer een cultuur, een techniek, een manier van leven in een ander land of in een ander tijdperk en verbindt dit met de vraagstukken in onze samenleving en met de technologieën van onze tijd.

waarom_wild_projects
Paleis van de Nieuwe Verbeelding Volksvlijt 2.0

Er zijn veel voorbeelden van organisaties en coöperaties waar mensen met elkaar buiten de gevestigde belangen én de politiek zelf aan de slag zijn gegaan om producten en diensten op de markt te brengen. Veel (semi/overheids)organisaties zijn log en duur geworden door de uit de hand gelopen macht van bestuurders en de grote aantallen managers. Zonder managers kunnen zorgorganisaties uitstekend functioneren met een veel betere kwaliteit tegen lagere kosten. Zero-management zal de leidraad moeten zijn. 

Zijn dure bestuurders en managers niet weg te krijgen?

Richt dan zelf met een groep mensen een (coöperatieve) organisatie op en ga de concurrentie aan. Die win je altijd omdat je goedkoper en beter kunt werken. Bovendien voorkom je slachtoffer te worden van bezuinigingen en werkloosheid.

<3> Het belang van kunst en design

(Nederlandse) bedrijven die de laatste jaren opvallen zijn vaak bedrijven uit de creatieve sector waarin aspecten van kunst samen gaan met technologie en sociale innovatie. Vooral nieuwe vormen van organiseren vormen vaak de basis van succesvolle bedrijven. Enkele voorbeelden volgen hieronder.

Studio Roosegaarde met interactieve installaties

Daan Roosegaarde is een kunstenaar en ondernemer die zijn kunstwerken ziet als voorstellen voor de nieuwe wereld. Hij omschrijft zijn werk als techno-poëzie. Met zijn kunstwerken creëert  Roosegaarde waarde. Dat is volgens hem een ideologische waarde omdat hij nadenkt over de toekomst.

Een ander voorbeeld van wild zijn de intuïtieve gebouwen van Ma Yansong

De Chinese architect Ma Yansong is een snel rijzende ster in de architectuurwereld.

waarom_wild_projects
Ma Yansong fake-hills

project Fake Hills langs de oceaan in de Chinese stad Beihai

Hij vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de typisch Amerikaanse hoekige wolkenkrabbers. Zijn intuïtieve gebouwen veroveren de wereld. Hij vindt bijvoorbeeld de Zuidas een voorbeeld van een ouderwets stedenbouwkundig plan. Over zijn missie stelt Ma dat het tijd is voor een revolutie in de architectuur.

Ma Yansong: Het is tijd voor een nieuw soort stad die een fundamenteel probleem oplost. Namelijk het conflict tussen mens en natuur. Er moet een alternatief komen voor de stad die het landschap opvreet en de mensen vervreemdt van hun oorsprong.

Bron: Interview Kirsten Hannema met Ma Yansong in De Volkskrant van 30 november 2012.

Zijn gebouwen zijn vernieuwend door zijn maximale openheid naar de omgeving. Hij lost echter het conflict tussen mens en natuur maar ten dele op. Het gaat ook om het opwekken van duurzame energie en het produceren van voedsel in de stad. Ook de natuur moet een plek krijgen in de stad. Dus nieuwe wijken moeten niet alleen ten dienste staan aan mensen maar ook aan bijvoorbeeld vogels.

waarom wild projects
CIRCL is een circulair gebouwd paviljoen op de Zuidas Amsterdam

De afval problematiek kan worden opgelost door te zorgen dat het grondstof is voor een nieuwe productieketen. Het ontwikkelen van een nieuw gebouw kan ‘circulair’ als alle onderdelen hergebruikt  kunnen worden (zoals in Circl).

Gaan we in de toekomst voedsel op maat printen dat is gekoppeld  aan ons DNA profiel zodat we gezonder kunnen leven en de foodprint kunnen beperken? Zie voor 3D printing de blogs in de linkerkolom.

waarom wild projects
voorstel voor de interactieve stad (toonjans 2017)

<4> Ons uitgangspunt: Meer met minder

Belangrijk uitgangspunt in onze werkzaamheden is ’Meer met Minder’.  Door meer duurzame energie op te wekken met wind, water en zon kunnen we stap voor stap af van aardolie en gas. Een ander voorbeeld is het opslaan en distribueren van meer data met minder energie. Zie bijvoorbeeld het concept van hot, cold and frozen data (Ozzodata). Kortom, organisaties kunnen veel slimmer en duurzamer werken en zo ook kosten besparen.

waarom wild projects
voorstel voor data centers op een brug van RAU

Nederland loopt achterop als het gaat om het duurzamer maken van economie en samenleving. Vooral de politiek laat het afweten. Nog steeds krijgt de vervuilende industrie elk jaar miljarden euro’s energiesubsidie. Gelukkig zien we dat bedrijven als Unilever, DSM en Philips duurzaamheid serieus nemen. Daarnaast zijn veel burgers lokaal actief in energie-coöperaties. Ook veel recent opgerichte bedrijven hebben duurzaamheid als uitgangspunt voor het op de markt brengen van innovatieve producten en diensten.

Steeds meer mensen (placemakers en stadmakers) nemen initiatieven om de wereld leefbaarder te maken. ‘Wild’ en slim organiseren is meer zelforganisatie door groepen mensen. Zie het voorbeeld van Tulip City Amsterdam.

waarom wild projects
achitectuurschetsen van (tulp)gebouwen (toonjans ca 2005)

Publicaties

Wilt u informatie over het implementeren van nieuwe technologieën en de wijze waarop je kunt zorgen voor een goede kwaliteit van de arbeid de publicaties op de boekenplank

Wild Projects publiceerde artikelen op de website Nieuw Nederland – steden in transitie, een artikel op deze website over gentrificatie en over een (pendelmetro) verbinding tussen Amsterdam CS en Noord. 

waarom wild projects
voorstel pendelmetro tussen station Amsterdam CS en Overhoeks (Amsterdam Noord)

Verder ook artikelen in de Filmwijkkrant. ZIE op: http://filmwijkkrant.files.wordpress.com/2013/10/filmwijkkrant-oktober-2013.pdf 

en in het jubileumnummer van juni 2013:

http://filmwijkkrant.files.wordpress.com/2013/07/filmwijkkrant-juni-2013.pdf

waarom wild projects
schets voor het Spinoza Centrum aan het IJ (toonjans 2017)

waarom_wild_projects

Reisverhalen

Het reisverhaal over de belevenissen tijdens het backpacken in Zuid-Amerika tref je op deze plek aan. Het afsluitende verhaal over Lucy in the Sky HIER. De reportage over wonen in het witte, Moorse vestingstadje Vejer de la Frontera in Andalusië, Spanje staat onder REISVERHALEN

waarom_wild_projects
kunstwerk van James Turrell in Vejer de la Frontera – foto toonjans2013
Meer blogs staan in de linkerkolom op de HOME pagina.
Share

slimmer, creatiever, duurzamer organiseren